Magic Point Header Lite

Please update your Flash Player to view content.

                                                                                                                                                                     


Rozenpassie in het DNA


‘Elk mensch, van wat rang of staat, heeft behoefte aan natuurgenot’. 
Het is zomaar een passage uit het boekje ‘De Roos’ uit 1888. De auteur is mijn overgrootvader Hens Verschuren (1844-1919), oprichter van H.A. Verschuren & Zonen. Een bijzondere uitspraak van een man die een carrière in het onderwijs opgaf omwille van zijn passie voor het kweken van rozen.
In 1867 kon Hens Verschuren in Haps beginnen als hoofd der school. Buiten schooltijd was hij vaak te vinden in de broeikas naast het meestershuis. Hij had een voorliefde voor rozen en experimenteerde met veredelen ervan. Eén van zijn creaties was bijvoorbeeld de "Etoile de Hollande". Deze ster van Holland is een klimroos met donkerrode, geurende bloemen. Het kweken van rozen nam Hens zo in beslag, dat het lesgeven erbij in schoot. Toen de inspecteur van onderwijs dat constateerde, stelde hij hem voor de keus: lesgeven of kweken. Hens volgde zijn hart. En zo was de oprichting van H.A. Verschuren & Zonen in 1875 een feit. Toen kon hij nog niet vermoeden dat hij zo’n belangrijke rol zou gaan spelen voor de rozenteelt in Nederland. De nestor van de Nederlandse rozenteelt, werd hij later wel genoemd. In de Kasteeltuinen te Arcen prijkt zijn borstbeeld tussen de andere belangrijkste veredelaars ter wereld.
De kwaliteit van de veredelde rozen van Verschuren was uitmuntend. En dat bleef niet onopgemerkt. In 1925 werd het predicaat ‘Hofleverancier’ toegekend. In 1975 werden de kwekerijen zelfs ‘Koninklijk’, wat in 2011 nog is bestendigd. En daar zijn we trots op.
Vandaag de dag staat de vierde generatie aan het roer. En de vijfde generatie staat al te popelen. Uiteraard is het bedrijf in de loop der jaren veranderd. De kwekerijen zijn gemoderniseerd, werken inmiddels milieubewust en nemen actief deel aan bijvoorbeeld het Milieuproject Sierteelt (MPS-A). Ook is intussen ons assortiment uitgebreid met Cupressus macrocarpa.
De passie voor rozen zit in ons DNA dankzij mijn overgrootvader Hens Verschuren. Net als hij genieten we elke dag opnieuw van het kweken en veredelen van de mooiste soorten. Met in ons achterhoofd de woorden in zijn boekje ‘De Roos’: "Bloemen zijn een weelde, die niet nutteloos is, die elk zich kan veroorloven."

Met vriendelijke groet,
Marc Verschuren.